muziek.jpg

flyer marikenOp 23 en 24 november brengt projectkoor Cappella ad Fluvium onder leiding van Peter-Paul van Beekum het programma Mariken, over het sterk tot de verbeelding sprekende verhaal van Mariken van Nieumeghen dat precies 500 jaar geleden voor het eerst in druk verscheen. De reis van Mariken wordt tot klinken gebracht met muziek van componisten als Ockeghem, Obrecht, Des Prez, Di Lasso, Lambrechts en Kleppe. Vrijdagavond 23 november vindt het concert plaats om 20:15 uur in de Bernulphuskerk, Utrechtseweg 129 te Oosterbeek. Op zaterdag 24 november is het concert om 20:15 uur in de Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62 te Nijmegen.

Het verhaal heel in het kort: Mariken woont in een dorpje bij Nijmegen en wordt ervan beschuldigd een verhouding te hebben met haar oom, die priester is. Zij bidt om hulp en krijgt die van Moenen, de duivel, met wie zij naar Antwerpen reist en jarenlang in zonde samenleeft. Dan krijgt Mariken berouw. Ze probeert vergeving te zoeken, en reist daarvoor terug naar Nijmegen, en vervolgens naar Keulen en Rome en uiteindelijk naar een klooster in Maastricht waar ze boete doet.

In dit programma volgen we Mariken op haar lange queeste. Peet Theeuwen vertelt het verhaal, Cappella ad Fluvium verzorgt bij elke ‘statie’ een passende muzikale illustratie. U hoort het bekende Susanne un jour van Orlando di Lasso, Salve regina van Josquin des Prez, Alma redemptoris mater van Johannes Ockeghem, en verder stukken van onder meer Joost Kleppe, Heinrich Isaac, Jean Lambrechts en Hildegard von Bingen. Al met al een afwisselende combinatie van oude en nieuwe muziek.

Data en lokaties
Vrijdag 23 november om 20.15 uur in de Bernulphuskerk,  Utrechtseweg 129 te Oosterbeek

Zaterdag 24 november om 20.15 uur in de Stevenskerk, Sint Stevenskerkhof 62 te Nijmegen

Entree
De entreeprijs bedraagt € 14 in de voorverkoop (via www.adfluvium.nl). Aan de kassa is de entreeprijs € 17.  De prijs voor CJP / studenten bedraagt € 7,50.

Over het koor
Cappella ad Fluvium is een projectkoor voor vergevorderde amateurzangers uit de wijde omgeving van Arnhem. Het koor heeft zich gespecialiseerd in werken uit de Renaissance en Barok en voert zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit. Regelmatig wordt oude en hedendaagse muziek gecombineerd, maar altijd rond een bijzonder thema, in een originele setting of met relatief onbekende werken die wonderschoon blijken te zijn.Het koor is steeds op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. Om invulling te kunnen geven aan het hoge ambitieniveau wordt regelmatig samengewerkt met professionele solisten en musici.

Over de dirigent
Peter-Paul van Beekum dirigeert meerdere kamerkoren in Nederland, waaronder Cappella ad Fluvium en het Helmonds Kamerkoor. Naast zijn werkzaamheden als dirigent is hij als zanger verbonden aan diverse professionele koren waaronder Bachkoor Holland en Amsterdam Baroque Choir.

Meer informatie op www.adfluvium.nl.

De Ontmoetingskerk   Meijhorst 7033  •  6537 EP  Nijmegen   024-344 14 46  ( secretariaat )