Als je tussen de Meijhorst en Tolhuis in naar de Berendonck loopt dan kan het niet missen. Je ziet aan de rechterkant van de weg een moestuin “De Groene Tol” liggen.

moestuin1 moestuin2

Op zich is een moestuin vandaag de dag niets bijzonders meer. Je vind er in Dukenburg verschillende. Bijna ieder wijk heeft er wel een. In de Weezenhof ken ik er zelfs drie.

Ondanks dat is de Groene Tol een bijzondere moestuin. De Groene Tol is een buurtmoestuin met een missie. Waar duurzaamheid en samenwerking de kernwoorden zijn.

Wij hebben er  daarom  bewust voor gekozenen om samen in de hele tuin te werken en niet ieder op zijn eigen stukje.

moestuin3 moestuin4 moestuin5 moestuin6

Onze visie is:

• Door samen in de moestuin te werken wordt de belangstelling voor elkaar en hierdoor het sociale contact vergroot.
  • Het is een tuin met een open en uitnodigend karakter die door een bessenhaag afgescheiden is van de openbare weg.
  • We leren dat voedsel zorg en aandacht nodig heeft.
  • We leren van elkaars kennis.
  • Kinderen leren ontdekken waar ons eten vandaan komt en krijgen belangstelling voor alles wat groeit en bloeit, Het respect voor de natuur wordt hierdoor versterkt.

Onze manier van werken zal er één zijn die een bijdrage levert aan de duurzaamheid van onze aarde, We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en passen wisselteelt toe om onze bodem vruchtbaar te houden.
Met deze visie zijn we in 2013 aan de slag gegaan. We kregen een stuk grond van de gemeente. Een voormalig poepveld voor honden. Graag wil ik vertellen hoe we van dit poepveld een vruchtbaar en mooie moestuin hebben kunnen maken.
Als eerste zijn we met een kleine kerngroep bij de aanwonenden langs gegaan om onze plannen uit te leggen, om hierdoor een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen. Dit leverde 8 tuinwerkers op. Ook ontstond er een groep mensen die niet mee konden werken maar ons wel graag wilde steunen. Ze zijn donateur geworden. Om het contact met al onze begunstigers zo goed mogelijk te laten verlopen hebben we een eigen website en FB-pagina. Bovendien krijgen alle geïnteresseerde 4 x per jaar een digitale nieuwsbrief.

Hierna kon het echte werk gaan beginnen. De grond werd 20 cm afgegraven, compost aangebracht en het bedachte ontwerp uitgezet.

moestuin7 moestuin8

Om de achterban betrokken te houden hebben we een open middag belegd. Iedereen was vol lof over ons ontwerp. Een ronde cirkel die de zon verbeeld voor de kruiden. Graspaden als zonnestralen over de perken. Een bessenhaag als afscheiding.

De eerste zaden werden gekocht en het tuinieren kon beginnen.

moestuin9

Als we in de tuin aan het werk zijn komen regelmatig omwoners kijken en een praatje maken, vaak brengen ze hun kinderen of kleinkinderen mee. We merken dat de kinderen graag komen, vooral als ze van de bessen en aardbeien mogen snoepen. Of nog liever, water mogen pompen!!

moestuin10 moestuin11 moestuin12 moestuin13 moestuin14

Kinderen van de BSO hebben ons geholpen met het verplanten van de aardbeien.

moestuin15

Omdat we een gezamenlijke moestuin hebben moet er natuurlijk ook overlegd worden. Dit doen we meestal 3 x per jaar.

• Aan het begin van een nieuw seizoen bespreken we het nieuwe plantplan.
  • Wat willen we dit jaar graag in de tuin.? Met ieders wensen wordt rekening gehouden. Ook is er aandacht voor vergeten groenten zoals aardpeer en pastinaak.
    moestuin16
  • Voorafgaande aan het oogstfeest bespreken we wie wat voor lekkers gaat maken voor onze gasten.
  • Aan het eind van het seizoen maken we een boerenkoolstamppot en een spruitentaart en kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed wat kan beter.
moestuin17 moestuin18

Tussendoor houden we elkaar op de hoogte met een groepsapp. Dinsdagmiddag is de vaste middag dat u ons in de tuin kunt vinden. Kom gerust eens aan, gewoon om te kijken of om een praatje te maken. Verder  zijn we er individueel ook vaak bezig. Als kerngroep koken en eten we  regelmatig samen.
Op momenten dat we veel oogst hebben, delen we dit met onze donateurs en de voedselbank.

moestuin19 moestuin20 moestuin21

Ieder jaar in september organiseren we een OOGSTFEEST voor al onze weldoeners. Wij – als kerngroep – staan van te voren dagen te koken om er een  gevarieerd buffet van te maken. Uiteraard met alleen producten uit eigen tuin. Dit is ieder jaar weer een geweldig feest.

moestuin22 moestuin23 moestuin24 moestuin25

We horen vaak de vraag: “Wordt er niets vernield of gestolen?" Gelukkig kunnen we de bezorgde mensen hierover geruststellen. Vernield is er nog nooit iets en als er al ooit iets weg gehaald is, dan is het zo weinig dat wij het niet gemist hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat zolang wij zorgen dat onze tuin er goed uitziet en een goede energie uitstraalt er ook geen negatieve dingen zullen ontstaan.
Dit jaar oogsten we voor de vierde keer. Als we terug kijken op de visie, kunnen we met volle overtuiging zeggen dat we er in geslaagd zijn om de sociale contacten te vergroten, de kinderen er bij te betrekken en hen respect voor de natuur bij gebracht hebben.
We zijn blij dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheid voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

moestuin26