~ vieren in tijden van Corona

De kerkgebouwen zijn dicht. Zodat ontmoetingen en gezamenlijke vieringen niet kunnen plaatsvinden. Gelukkig blijft meevieren op afstand mogelijk. Sinds het begin van de coronacrisis zijn alle diensten in de Ontmoetingskerk te volgen via je computer of laptop. Altijd audio, bij bijzondere dagen ook met beeld erbij.

Tijdens een digitale viering waaiert de boodschap uit over Dukenburg. De voorgangers vormen het middelpunt van een denkbeeldig web dat zich uitstrekt tot in tientallen huiskamers.

Zo nabij als maar kan

vb5Bij digitale diensten is er slechts een handjevol mensen in het kerkgebouw. Meestal twee voorgangers, een pianist, een geoefende zanger, iemand die zorgt voor beeld en geluid en de koster op de achtergrond. Het is wennen dat de kerkzaal zo leeg oogt. Vieren is immers iets dat je bij voorkeur in gezamenlijkheid doet. Maar ook hier duidt leegte niet op afwezigheid. De gemeenschap is niet te zien maar wel voelbaar voor wie zich daarvoor open stelt.

Aanvankelijk waren de vieringen alleen te beluisteren, vanaf Pasen ook te zien. Bij een beelduitzending komen de gebruikte teksten ook in beeld. Tijdens een luisterdienst is de tekst nu mee te lezen en te bidden via de website. Doorgaans duurt een digitale dienst driekwartier.

De opbouw van de diensten is zoals gebruikelijk. Dat zorgt voor een vertrouwd gevoel, Maar er is één wezenlijk verschil. Er is geen eucharistie, het brood wordt niet gebroken en de wijn wordt niet gedeeld. Begrijpelijk dat deze bij uitstek gemeenschapsactiviteit vervalt. Dat zorgt voor gemis; wat je mist, ga je sterker verlangen.

De vieringen boeten niet in qua muziek. Weliswaar horen we geen koren meer live, maar er is wel wisselend een solist die de liederen voor haar of zijn rekening neemt, dikwijls begeleid door piano. De voorgangers zingen op de achtergrond namens ons mee. Soms hoor je ook een cd-opname. De kwaliteit van het geluid en van de beelden is verrassend goed. Ik vind dat dit alles een waardevol resultaat oplevert.

De pastors stralen rust, vertrouwen en hoop uit. Natuurlijk krijgen gebeden in moeilijke tijden alle aandacht. Voor bevreesden, zieken, overledenen en nabestaanden en voor werkers in de zorg en vitale beroepen.

Bij een beelduitzending kun je zien dat je niet in je eentje aan het scherm gekluisterd bent. Op Witte Donderdag waren er 70 meevierders, op de morgen van Eerste Paasdag 30.

Beleving

Een aantal keren heb ik nu een luister- en kijkdienst meebeleefd. Iets wat ik eerder nooit deed. De al jaren beschikbare Kerkradio kent nu gouden tijden. Ik ga in een gemakkelijke stoel zitten met uitzicht op de lente in de tuin. De IPad voor mij. Het kost me geen moeite de aandacht erbij te houden.

Soms zit ik nog een beetje aarzelend in mijn stoel. Steek ik ook zelf een kaars aan? Maak ik het kruisteken mee? Bid ik hardop mee? En zing-brom ik het aangeheven lied? Ik merk dat ik daarin langzaam maar zeker meegaander wordt.

vb1vb2vb3vb4

Praktisch

Op de startpagina staat het logo van de Beelduitzending en van de Kerkradio. Door daar op het tijdstip van de dienst op te klikken, maakt u verbinding. Gelukkig begint het uitzenden al een aantal minuten voordat de eigenlijke viering begint, zodat je niet ineens met de deur in huis valt. Wie wil kan ook op een later tijdstip de dienst meemaken of alles nog eens terugluisteren.

Hans van Gennip