Marcia Luyten, 2015. Uitgeverij De Bezige Bij

Op- en ondergang van een mijnwerkerskolonie. In haar boek Het geluk van Limburg geeft Marcia Luyten een kleurrijk beeld van de mijnwerkersgemeenschap in het Zuid Limburgse Heilust.

Ze volgt de familie Vinders, wonend in deze mijnwerkerskolonie, waarvan de vaders gedurende vier generaties het beroep van mijnwerker aan hun zonen doorgeven.
Kerk, mijn en staat voeren een totalitaire regie over het mijnwerkersbestaan, maar de in 1949 geboren Sjaakie Vinders zoekt zijn eigen weg. In de nadagen van de steenkoolwinning in Limburg kiest hij voor de bühne en wordt een succesvol entertainer en zanger van onder andere het Limburgse lied.
Marcia Luyten weet waarover ze schrijft. Ze is tijdens de mijnsluiting geboren aan het randje van de Mijnstreek en haar vader en moeder zijn, zoals ze het noemt, ‘kinderen van de Mijnstreek’. De auteur, econoom en cultuurhistoricus, heeft verschillende boeken op haar naam staan. Daarnaast presenteert ze nieuwsprogramma’s op TV, waaronder het programma Buitenhof voor de VPRO.

(Bron: De Bezige Bij)

Besproken op 3 oktober 2017 door Sophie Molema