v-3.jpg

Wat doe je als je weet dat het einde in zicht is?
Het einde van samen leven met je partner.
Wat geef je je kind mee de laatste maanden thuis, voor het op kamers gaat?
Als het einde van je leven in zicht komt, wat geef je je naasten mee?
Wat doe je bij je laatste avondmaal?
Jezus weet dat deze avond de laatste gelegenheid is om zijn leerlingen nog wat mee te geven. Het slotakkoord na alle verhalen, belevenissen en wonderen.
Eigenlijk is alles wel gezegd en gedaan. Wat is er dan tot slot nog te zeggen?

Jezus neemt wat voor handen is: het brood en de wijn op tafel. Kijk, zegt hij, dit ben ik. Mijn lichaam gebroken voor jullie. Deel het leven met elkaar. Drink uit deze beker van het nieuwe verbond door mijn bloed en geef hem aan elkaar door. Zo blijven we verbonden. Blijf brood en wijn delen om mij te gedenken.

Later beseffen zijn tafelgenoten wat hij toen zei. Op het moment zelf zijn ze te druk met zichzelf, wie de belangrijkste is. Precies dat waar het dus niet om gaat. Jezus had het immers zo vaak al gezegd en voorgedaan: de belangrijkste onder jullie moet de minste worden en de leider de dienaar. Maar soms besef je pas wat echt belangrijk is, als het er niet meer is.

Dat overkomt de Fransen deze week. Hun Notre-Dame kathedraal vloog in brand. Het bleek meer dan een kerk, meer dan een toeristische trekpleister. De brand werd de klokkenluider van wat zo lang stilzwijgend vanzelfsprekend was. Wie moest nu bescherming bieden, de twee kanten van Parijs met elkaar verbinden, waar toevlucht te zoeken nu ‘Onze Moeder’ voorlopig ontoegankelijk is?

In haar zaak in de buurt van de Notre Dame, draait Cahérine Malmanche kerkmuziek. Ze is niet gelovig maar denkt wel dat de christelijke cultuur in bredere zin een geschenk is voor iedereen. “Op dit moment ben je je dat extra bewust, we hadden de Notre-Dame kwijt kunnen raken, dat is echt onvoorstelbaar”. Maar er bleef meer overeind dan gedacht. Letterlijk maar meer nog omdat mensen buiten bleven zingen en bidden.

Precies zoals de tafelgenoten van Jezus Jezus’ laatste woorden gingen doen. Ze zijn brood en wijn gaan delen om Hem niet te vergeten. Zij hebben het door gegeven, en na hen hebben anderen het doorgegeven. Als een wachtwoord tot leven in geloof, hoop en liefde.
Vandaag zetten wij hier opnieuw, tot zijn gedachtenis brood en wijn op tafel en delen het samen. En we geven het door aan de volgende generatie, de kinderen die dit jaar hun eerste communie doen.

wd2019In de voorbereiding zaten hun ouders op een vroege zaterdagmorgen bij elkaar. Wat wil je doorgeven aan je kind nu je het de Eerste Communie laat doen?
Ieder zocht een foto, of twee want vaak is geloof niet zo eenduidig ...
Ouders vertelden wat ze door willen geven. Rond de tafel klonk zo opnieuw waar brood en beker voor staan:

“ dat er altijd iemand om altijd op terug te vallen ”
“ dat geloof bescherming is ”
“ we zijn allemaal puzzelstukjes in een groter geheel ”
“ ik wil mijn kinderen het houvast van geloof aanbieden ”
“ dat ze leren over geloof om dan zelf de vrije keuze te hebben wat ze geloven en belangrijk vinden ”
“ verwondering, dat steeds een nieuw begin mogelijk is ”
“ ik zie het als metselen, je bouwt je kind op en aan de gemeenschap die de kerk is ”
“ zaadjes van liefde planten in hun leven en zien wat eruit groeit ”

Wat Jezus mee wilde geven bij zijn laatste avondmaal is gebeurd. Zijn laatste woorden, laatste daad zijn bewaard gebleven. Brood en wijn delen we samen en daarmee geven we door Zijn geloof, Zijn hoop en Zijn liefde.
Moge zijn tafel een plek zijn en blijven om op verhaal te komen en het leven te delen met elkaar. Amen.

Klik hier voor DE FOTO'S IN GROOT FORMAAT (pdf-bestand)..