v-2.jpg
Palmpasen

Wie juich jij toe? Wie like jij? Mensen met veel volgers? Hoeveel volgers heb jij zelf? Hoeveel mensen nodig je uit op je feestje? Wie tegenwoordig iets voor wil stellen, beroemd wil zijn, moet volgers en vrienden krijgen. Hoe meer volgers hoe belangrijker. 

Jezus werd in Jeruzalem bejubeld door drommen mensen. Hoeveel precies? Volgens zijn leerlingen: ontelbaar. En een officiële schatting van de politie is er niet. Maar wie nu op google opzoekt hoeveel volgers Jezus heeft, vindt dat het er ruim 2 miljard zijn en bovendien dat Christendom wereldwijd snelst groeiende godsdienst is. 

Jezus zelf lijkt van die aantallen niet zo van onder de indruk. Hij komt niet hoog te paard als een koning Jeruzalem binnen maar zit op een ezeltje. Daarmee zie je wat voor hem belangrijk is: hij wil de zware lasten van mensen helpen dragen.

Voor Jezus is het kleine aantal belangrijk. Hij heeft oog voor de individuele mens. Hij zag Zacheüs zitten verscholen in de boom. Hij voelde dat een zieke vrouw zijn mantel aanraakte op hoop van genezing. Hij begreep de arme vrouw die dure olie kocht om hem te zalven. 

Voor Jezus is het kleine aantal belangrijk. Zijn laatste avondmaal is dan ook niet de maaltijd waarbij hij vijfduizend mensen te eten geeft maar een maaltijd in een bovenzaal met zijn 12 leerlingen. Die 12 vrienden die al die tijd met hem opgetrokken zijn, de lange weg naar Jeruzalem, zijn trouwe volgers van het eerste uur. 

Het gaat het niet om de macht van de grote getallen. Het maakt dus niet uit dat je in een land woont waar het aantal volgers van Jezus juist snel afneemt.
Je mag je als individu verbonden weten met God. En samen geloofsgemeenschap willen zijn. Daarbij maakt niet uit of je met zijn drieën de rozenkrans voor de vrede bidt, met 7 bij elkaar komt om je in groeiend geloof te verdiepen, met 15 praat over geloven nu, met 25 zingt in een koor of met het aantal zoals we hier nu samenzijn. 

Waar het wél om gaat? Juf Ank uit de TV-serie de Luizenmoeder zegt dat in haar toelichting voor haar keuze voor de school met de Bijbel. Ze gelooft niet in het sprookje dat alleen wie geld en status heeft meetelt. Ze gaat vol overtuiging voor het “sprookje” van geloof, hoop en liefde. Want op haar voor Nederland zo herkenbare school mist ze “ het basisvertrouwen, het besef van elkaar dragen, zodat iedereen zich geborgen en gesteund mag weten, ook als je faalt, of mislukt of geen grote waffel hebt”. Op facebook gingen heel wat armpjes omhoog voor haar keuze. 

Volgers van Jezus volgen die man op die ezel. Volgen hem door oog en oor te hebben voor de noden en vreugden van individuele mensen, door te blijven gaan rechtop onderweg, op de weg bezaaid met wonderen. 

Wie die weg inslaat, heeft ten minste drie volgers: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. They like us. Amen.

De Ontmoetingskerk   Meijhorst 7033  •  6537 EP  Nijmegen   024-344 14 46  ( secretariaat )