v-1.jpg
Lezingen: Jona3:1-10, Marcus 1:14-20

Ik kreeg ooit deze mok: Life is all about how you handle plan B.
Levensbepalend is hoe je om kunt gaan met plan B.
Maar wat als er (nog) geen plan B is? En nauwelijks energie om er eentje te maken?

Deze week met alle nieuws van de verzwaarde lockdown, voelt voor veel mensen als een knock down. Alle hoop op versoepeling de grond in geboord en nog minder perspectief dan in de donkere dagen voor kerst. Gelukkig zijn er ook die anders konden reageren: “als het moet, dan bijten we nog maar even door” of die meteen aan de slag gingen met grappige filmpjes over de avondklok, om uit te delen en zo anderen toch even te laten lachen.
Midden in deze week klinken er opeens ook andere geluiden bij de inauguratie van de nieuwe president van de VS: gebeden en speeches vol hoop dat ondanks alle chaos, het mogelijk is om op te staan en te leven in een land of hope en glory!
Notabene uit het alles behalve verenigde, juist zwaar verdeelde Amerika.
Ze grijpen daar voor nieuw houvast terug op hun geschiedenis en hun geloof.
Er was geen mensenmenigte die er voor applaudisseerde.
Maar het instemmend Amen klonk luid en duidelijk. Moge het zo zijn!
De lezingen staan net zo haaks en hoopgevend tegelijk op onze realiteit.
We horen vandaag Gods plan B.

Bij Jona:
De eerste keer vlucht Jona weg voor zijn roeping als onheilsprofeet.
God moet plan B in werking stellen: opgeslokt in de buik van de walvis, komt Jona tot inkeer. Hij geeft gehoor aan de tweede oproep van God: hij gaat naar Ninive en brengt de onheilstijding: Nog 40 dagen en dan wordt Ninive met de grond gelijk gemaakt!
Jona zet de mensen aan het denken en brengt de gewenste ommekeer in hun gedrag te weeg. Hij is visser van mensen geworden.

Ook Jezus roept aan het begin van het evangelie op tot ommekeer, juist in een positieve toonzetting :

De tijd is rijp en het koninkrijk van God is op handen.
Bekeer u! Heb geloof in de goede boodschap.’

Meteen daarna zien we Jezus iets doen wat voor ons nu onmogelijk lijkt: een groep vormen en er samen op uit gaan. Jezus wil niet alleen op pad, hij zoekt metgezellen.
Het gaat volgens het evangelie van Marcus verrassend simpel en snel: Simon en zijn broer Andreas en de twee donderstenen Jacobs en zijn broer Johannes gaan direct met hem mee!
De toekomst die hij hen beloofd spreekt hen meteen aan:
ze gaan vissers van mensen worden!
Als eerste geroepen maken ze alles mee en op belangrijke momenten neemt Jezus alleen hen in vertrouwen. Maar vissers van mensen dat worden ze als leerling va Jezus niet.
Dat komt pas veel later, na zijn dood en verrijzenis.
Daarover vertelt een andere evangelist. Het verhaal afgebeeld op het wandkleed hier in de kerk.

Als alles hopeloos verloren lijkt, na de dood van Jezus pakken ze hun oude beroep maar weer op. Ze gaan vissen. Maar ze zijn hun vak verleert: ze vangen niets. Dat lijkt meer op wat wij nu mee maken, ons tobben en ronddobberen….
Tot ze in praktijk brengen wat ze in al die jaren met Jezus rondtrekken, wel geleerd hadden: omdenken, denken in mogelijkheden, wat wel kan en het ook daadwerkelijk anders dan anders durven doen. “Gooi het eens over een andere boeg!” horen ze Jezus roepen.
Ze keken elkaar en aan en gingen toen samen aan het zware werk.
En het lukte: toen pas werden ze succesvolle vissers van mensen!
Ieder met de inzet van hun eigen talent kregen ze het samen voor elkaar!

Nu wij in ons leven voortdurend dingen anders moeten doen, kan hun voorbeeld ons helpen. Zij gingen op weg op hoop van zegen, durfden zich aan Jezus toe te vertrouwen en keken bij hem de kunst af van het omdenken en het over een andere boeg gooien.
En ze verzamelde net zo’n bont gezelschap als de vissen op ons wandkleed. Net als Jezus stappen ze op heel verschillende mensen af en vragen hen om mee te komen doen.

En zo zijn er steeds mensen geweest die op pad gingen.
Moge dat ons vertrouwen geven in onze onzekere toekomst.
Laten ook wij als Jona in de walvis God om kracht blijven vragen.
Laten we kijken naar de veerkracht van mensen die het lukt om na een knockdown weer op te staan.
En laten we vooral ook elkaar bemoedigen, zodat je weet dat je niet de enige bent die blijft zoeken naar God en menselijk contact. Want wat kan het helpen als dat even zichtbaar wordt: door een park gevuld met vlaggen in Washington, in kaarsjes op lege kerkbanken, in bemoedigende appjes, in nieuwe mensen die mee komen doen.

Weet wereldwijd werken mensen aan het plan van God,
in het vertrouwen dat God zelf ons de weg zal wijzen naar een plan B, of C of Z
en zelfs daarna nog tot plan Omega, tot in zijn eeuwigheid. Amen.