Van vrijdag 22 april t/m donderdag 12 mei 2011  mochten wij het werk van ToPé exposeren onder de naam ‘Tijdsportretten’. Op woensdagavond 11 mei was de kunstenaar aanwezig om over zijn werk en werkwijze te vertellen en met de bezoekers in gesprek te gaan.

ToPé is de kunstenaarsnaam van Toon Peters uit Overasselt. Volgend jaar is hij vijfentwintig jaar werkzaam als zelfstandig beeldend kunstenaar. Daarnaast is hij docent beeldend bij kunstinstellingen en op scholen.
ToPé observeert mens en cultuur en creëert aan de hand van die observaties zijn grafisch werk, zijn schilderijen en zijn objecten.

TijdsportretZijn werk is telkens weer anders. Soms abstract, soms figuratief maar steeds is hij op zoek naar de historische verbindingen tussen mens, natuur en materiaal plus het onherroepelijke heden. Hij verbindt de tijd waarin wij leven met meerdere episodes uit de wereldgeschiedenis. En hij waagt het als kunstenaar om bij die confrontatie tussen heden en verleden een kritische kanttekening te maken. Voor de toeschouwers is dat misschien niet altijd even makkelijk maar wel zoals altijd bij het werk van ToPé: verbluffend toegankelijk en compromisloos in zijn afwerking.
En over de vragen die hij met zijn werk oproept mag men gerust even nadenken. Het is zelfs beter als we het antwoord niet meteen weten.

ToPé wordt met zijn werk als de kraai in zijn grafische werk en schilderijen: een mythische boodschapper die heden en verleden met elkaar verbindt.

De Ontmoetingskerk   Meijhorst 7033  •  6537 EP  Nijmegen   024-344 14 46  ( secretariaat )