Met Pinksteren 2011 mochten wij weer een beeld in de Ontmoetingskerk laten zien. Het was een werk van Alda van der Eerden-Rutten. De naam van het beeld is: ‘Uit vuur komen we voort’.

AldaRutten-Pinksteren2011De kunstenares heeft het gemaakt na de dood van haar vader, Willy Rutten, die in december 2007 overleed. Haar ouders hebben vier kinderen gekregen, waarvan zij de oudste is.

Het beeld bestaat uit twee grote vlammen, die ieder weer vier kleine vlammen hebben. Samen maken de twee grote vlammen een vuurtje, en de kleine vlammen zijn onderdeel van het grotere geheel en dragen aan dat geheel bij, maken het speels en sierlijk. ‘Tongen als van vuur’ hoort bij Pinksteren, dus dit beeld past goed in deze tijd.

Alda van der Eerden-Rutten is geboren in Eijsden, op 7 juni 1950, op een prachtige, eeuwenoude boerderij, Reinekenshof,  horend bij kasteel Eijsden. Ze zag en ervoer als jong kind veel. Wie weet kwam dat doordat ze dyslectisch is. Na de HBS is ze wiskunde gaan studeren aan de universiteit van Nijmegen. Op o.a. de NSG in Nijmegen heeft ze wiskundeles gegeven.

Eind jaren zeventig is Alda op de Lindenberg creatieve cursussen gaan volgen. Van o.a. Paul de Swaaf heeft ze erg veel geleerd. Zijn aanpak raakte haar zeer en heeft haar een weg geboden om zich te leren uiten via beelden. Ze is nog altijd erg blij dat een lerares haar hamer en beitel aanreikte, waardoor ze is gaan beeldhouwen. “Vanaf toen werd het ‘me erdoor heen slaan’ letterlijk. Alda stopte met les geven na de geboorte van haar tweede kind. Daarna heeft ze nog twee kinderen gekregen. Ze is rechten gaan studeren. Volgens haar was een studie beter te combineren met een gezin dan een baan als lerares. Door haar rechtenstudie kwam ze bij de Vrouwenrechtswinkel Nijmegen terecht. Onlangs hebben ze het 25-jarig jubileum gevierd. Ze werkt er nog steeds met veel plezier.

Sinds enkele jaren maakt Alda van der Eerden-Rutten deel uit van de beeldhouwgroep Pietra. Dat is een groep amateurkunstenaars uit de regio met een atelier aan de Nijmeegse Gorterplaats.