Kunstwerk te gast: het beeld ‘Onderling verbonden’ van Twan Elissen tijdens Pasen 2016.

TwanElissenTwan Elissen heeft het beeldhouwen geleerd van verschillende kunstenaars. Hij heeft beeldhouwvereniging Piëtra mede opgericht. Dat was voor hem een hele grote stap. Nu, jaren later, ziet hij dat het samen beeldhouwen hem heeft geholpen om uit te komen bij zijn eigen stijl.
De kunstenaar werkt vaak intuïtief, vanuit de vorm van de steen. Hij heeft het figuratieve nodig. Hij houdt van lijnen in zijn beelden en van beweging. Iets menselijks uitbeelden – al is het primitief uit de steen gehakt – dat boeit hem. Tijdens het werken maakt hij uit wat het gaat worden. Het beeld moet uiteindelijk iets uitdrukken wat hij waardevol vindt. Onderweg in dit proces ontstaat vaak de titel. Verbondenheid komt bijvoorbeeld vaker als thema terug in verschillende beelden.
Hij beleeft zelf ook veel aan zijn beelden. Het is een manier om in zijn beelden uit te drukken wat hem boeit en wat er in hem omgaat. Soms sluit er een gedicht of thema bij aan. Door de mix van fysiek en creatief is beeldhouwen ook heerlijk om te doen. Hij vindt het ook fijn om tegelijkertijd aan meerdere beelden te werken en gaat dan verder daar waar op dat moment zijn energie naar uitgaat.
Kunstwerk: het beeld ‘Onderling verbonden’ Het begint met een mooie steen van serpentijn die Twan Elissen gekregen heeft. Dan komt de vraag: “Wat ga ik nu uitbeelden in deze steen?”. Al doende is het dit beeld
geworden. Zijn neiging om figuratief vorm te geven heeft hem daarbij de weg gewezen. Ook zijn behoefte om iets uit te beelden dat waardevol is. Echte verbondenheid tussen mensen is zo iets. Inderdaad, heel waardevol. Naast de huidskleur is er de groene binnenkant, die wijst op de kwetsbaarheid van die verbondenheid. Men moet er zorgzaam en liefdevol mee omgaan. De kunstenaar zegt: “Maar ja, zo kijk ik zelf naar het beeld. Een ieder zal zijn/haar eigen beleving hebben bij dit beeld. En dat is natuurlijk waardevol: dat het beeld echt iets oproept.”

Meer informatie is te vinden op: www.beeldhouwen-pietra.nl/twan-elissen.html

De Ontmoetingskerk   Meijhorst 7033  •  6537 EP  Nijmegen   024-344 14 46  ( secretariaat )