v-3.jpg
Lezingen: Psalm 34;Lucas 19:1-10
Jubileum Joska

[...]

Want Joska wil zien, wil een vergezicht hebben, droomt van en hoopt op die momenten dat we weten dat we er niet alleen voor staan. Net als Zacheus, die in de boom klimt om te kunnen zien. Die boom die maakt het mogelijk te kunnen zien. Wij – hier in Dukenburg – willen allemaal dat vergezicht. 

Jouw visioen, en wij hopen het te delen, is niet een groot levensproject, een megaplan voor kerk en samenleving. Jouw visioen schuilt erin dat je hoopt dat er kansen zijn voor mensen. Dat we die kansen waarnemen en oppakken. In jouw visioen geloof je, hoop je, weet je, dat door de ontmoetingen op straat en in het leven nieuwe mogelijkheden ontstaan. Jij gaat ons voor in dat visioen.

Je ziet dat er verschillende levensbeschouwingen zijn en je leeft op van het contact tussen al die levendige tradities.
Je ziet dat er mensen verloren lopen, hun levensverhaal niet kwijt kunnen, en je zoekt naar verbinding.
Je ziet dat er spanningen zijn tussen diverse bevolkingsgroepen, je snakt naar dialoog, en je schept ruimte, letterlijk, hier in de kerk om te ontmoeten.
Je maakt mee dat er honger is, en dorst, dat er gebrek aan geld is, en aan goede zorg, en je denkt mee, in de stad en in de wijk, organiseert, zodat de basale zorg er is.
Je weet en merkt dat de wereld soms lelijk is, en je haalt de schoonheid van de wereld binnen, in de kunst, die vanuit zichzelf spreekt.
En als je ontdekt dat groepen in de parochie, jongeren, ouderen en zo nog meer, elkaar niet verstaan, zoek jij een taal die helder klinkt.

Je zult zeggen ... ik niet alleen!! nee, wij allemaal zien verloren mensen, bespeuren spanningen, zien honger, onrecht, lelijkheid. Jij maakt zichtbaar voor deze geloofsgemeenschap.
Je gaat voor, je hebt een visioen, je doet, je verwoordt, je bidt dit visioen. 

Maar je hebt het ook zelf nodig gedragen te worden. Dat doen wij hopelijk altijd, en zeker vandaag. Al deze mensen dragen je. Weet dat je niet alleen gaat, dat we jouw visioen mee in leven houden en ook verlevendigen. Wij doen dat hier, handelend vanuit idealen en vanuit geloof.

Maar zeker vieren we vandaag een tastend, zoekend, zeker en onzeker geloof, dat wij allen niet alleen gaan. Dat er Iemand is die naar ons uitkijkt. Die ons opvangt. Die met ons gaat. Dat er een God is die ons aanvuurt. Dat er een Jezus is die met zijn leven het visioen leefde en met zijn dood voor ons zijn visioen overleefde. Dat spoor, dat we soms even zien. Zo verwoordt Huub Oosterhuis:

Overal nergens niemand op het spoor ...
Dan jij. Ik hoor je stem. Ik zie – soms even.

Om dat onverwachte geheime moment als het vergezicht van God oplicht, Daar is het jou en ons om te doen.
Voor al diegenen met wie we nu en in de toekomst geloven.
Dat wij verbonden zullen zijn, met God en met elkaar, geestdriftig, geduldig, vertrouwend, krachtig, levend vanuit het geheim, toelevend naar het visioen.

Amen.

De Ontmoetingskerk   Meijhorst 7033  •  6537 EP  Nijmegen   024-344 14 46  ( secretariaat )